Arhivă

Revista Română de Informatică și Automatică / Vol. 3, Nr. 1, 1993


Baze de date distribuite și eterogene

Alexandra GĂLĂTESCU

Rezumat:

Acest articol sintetizează cele mai importante aspecte din domeniul bazelor de date distribuite și eterogene, care este foarte puţin cunoscut și abordat în țara noastră, atît de cercetători, cît şi de proiectanți de aplicaţii complexe. Acest domeniu poate fi abordat, atît din punct de vedere teoretic, ca un domeniu important în cercetarea fundamentală a bazelor de date care interferează cu alte domenii importante ca: bazele de date de noua generaţie, inteligenţa artificială, sisteme paralele etc., cît şi din punct de vedere practic, ca un set de instrumente. medii şi arhitecturi care facilitează distribuirea datelor şi aplicaţiilor din domenii foarte variate ca: sisteme industriale, sisteme informatice de întreprindere sau macroeconomice, sisteme tranzacţionale și în timp real, contabilitate bancară transnaţională, sisteme de apărare naţională, poștă, telecomunicaţii etc. Articolul prezintă succint stadiul actual în cele două direcţii: cercetare şi producţie, încercînd pe de o parte să informeze, iar pe de altă parte să polarizeze atenţia şi preocupările cercetătorilor și ale potentialilor utilizatori asupra acestui domeniu.

Cuvinte cheie:
Baze de date distribuite şi eterogene, sistem de multibaze de date, baze de date federate, eterogenitatea resurselor, autonomia locală, SGBD-uri distribuite, medii și arhitecturi distribuite, monitoare tranzacționale, arhitecturi client-server, standardizare.

Vizualizează articolul complet:

CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Alexandra GĂLĂTESCU, „Baze de date distribuite și eterogene”, Revista Română de Informatică și Automatică, ISSN 1220-1758, vol. 3(1), pp. 31-36, 1993.