Arhivă

Revista Română de Informatică și Automatică / Vol. 6, Nr. 4, 1996


Programul INFORMASAS, realizări şi perspective

Corneliu RĂUȚĂ, Adrian PETRE, Vasile JURUBESCU

Rezumat:

Stadiul de informatizare al cercetărilor în unităţile C-D din sistemul ASAS în context naţional, face obiectul prezentei analize. Programul INFORMASAS a fost elaborat şi aprobat în 1994, ca instrument de realizare a obiectivelor reformei pentru perioada 1994-1997. Programul INFORMASAS*, reprezintă un complex de măsuri care au caracter global și punctual, de informatizare graduată a cercetării publice din sistemul naţional-ASAS, constituit din 96 unități de cercetare-dezvoltare, amplasate în mod necesar în principalele zone eco-agro-socio-economice ale ţării şi având diferite profiluri și misiuni, funcţie de cerințele locale și generale ale societăţii (figura 1). Autorii subliniază particularitățile cercetărilor în domeniile de competenţe ale ASAS, evidențiind prioritatea lor naţională şi necesitatea participării la rezolvarea problemelor existente în întreaga societate românească, fiind vorba de asigurarea alimentației întregii populații şi de protecția mediului înconjurător. Se apreciază că ritmul de realizare a obiectivelor programului poate fi amelorat şi intensificat dacă se vor percepe dimensiunile sale la scară naţională.

Cuvinte cheie:
societatea informaţiilor globale; legile viului; problema comunicaţiilor în cercetarea agricolă şi în agricultură, în general, cooperarea internaţională, rețelele de calculatoare, învățământul continuu.

Vizualizează articolul complet:

CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Corneliu RĂUȚĂ, Adrian PETRE, Vasile JURUBESCU, „Programul INFORMASAS, realizări şi perspective”, Revista Română de Informatică și Automatică, ISSN 1220-1758, vol. 6(4), pp. 37-45, 1996.