Arhivă
Revista Română de Informatică și Automatică / Vol. 5, Nr. 4, 1995
Rafinarea cunoştinţelor reprezentate prin obiecte structurate (FRAME) – Paradigma “Blackboard” (O abordare pur obiectuală)
Dragoş SÂMBOTIN
În lucrare este prezentat un sistem de reprezentare a cunoştinţelor prin obiecte structurate şi modul de utilizare a lui în proiectarea unor sisteme expert, de proiectare prin rafinare concurentă. Sistemul este de tip prototip-clonă, cu unele facilităţi noi faţă de cele existente în sistemele proiectate pâna acum, cum ar fi: tratarea unitară a metodelor şi a sloturilor, posibilitatea modificării dinamice a ierarhiei de obiecte, contexte multiple pentru un obiect. Modelul de rafinare este cel bazat pe tablă (blackboard) folosindu-se astfel o agendă de taskuri şi un număr de surse de cunoştinţe (demonii de rafinare), fiecare ştiind să rafineze un anumit tip de task. Noutatea abordării de față constă în modalitatea de a reprezenta agenda de taskuri, folosind o abordare complet orientată obiect (în acest sistem toate entităţile cu care se lucrează sunt obiecte). Astfel, agenda de taskuri nu este explicit reprezentată, ea rezultând din ierarhia arborescentă a obiectelor construite pe parcursul rafinării. Lucrarea este structurată în trei capitole: în primul capitol (introducere) se face o prezentare generală a contextului de dezvoltare de sisteme expert bazate pe frame-uri; în capitolul al doilea, se face o prezentare a sistemului de obiecte “SELF”; în capitolul al treilea este prezentat sistemul de rafinare (insistându-se pe particularitățile sistemului de față) şi un exemplu de proiectare folosind acest sistem.
Cuvinte cheie:
rafinare, delegare, demon, task, frame, ierarhie OOP, moştenire, faţetă, message-passing, prototip, clonă.
Vizualizează articolul complet:
CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Dragoş SÂMBOTIN,
„Rafinarea cunoştinţelor reprezentate prin obiecte structurate (FRAME) – Paradigma “Blackboard” (O abordare pur obiectuală)”,
Revista Română de Informatică și Automatică,
ISSN 1220-1758,
vol. 5(4),
pp. 17-24,
1995.