Arhivă

Revista Română de Informatică și Automatică / Vol. 30, Nr. 4, 2020


Utilizarea tehnicilor de analiză a datelor în procesul de identificare a evaziunii fiscale

Dragoș-Cătălin BARBU

Rezumat:

La nivel macroeconomic puterea de analiză a datelor și a informațiilor digitale de natură fiscală joacă un rol esențial în implementarea strategiilor economice. Volumul mare de date zilnice rezultate în timp real la nivel național prin transmiterea bonurilor fiscale de la operatorii economici către Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) facilitează posibilitatea unei analize predictive ce permite recunoașterea tiparelor și semnalarea celor atipice în vederea identificării evaziunii fiscale. Identificarea parametrilor relevanți din bonurile fiscale, colectarea datelor și integrarea lor în platformă, prelucrarea datelor fiscale cu ajutorul unor instrumente și tehnici specifice Big Data, analiza informațiilor folosind un model de extragere a datelor, precum și organizarea și structurarea acestor date prin diverse tehnici de agregare și îmbunătățire a datelor, vor conduce la validarea rezultatelor pe baza clusterelor și interpretarea lor. Avantajul analizei datelor îl reprezintă faptul că eliberează mai mult timp și energie pentru alte sarcini cum ar fi cele creative și semnificative, care folosesc interpretarea modelelor de date în procesul decizional strategic. Un alt aspect relevant îl reprezintă modul de implementare a principiilor teoretice în zona de business și cum sunt folosite politicile de funcționare a caselor de marcat pentru combaterea infracționalității și a fraudelor fiscale.

Cuvinte cheie:
Tehnici Big Data, Analytics, Machine Learning, Data Mining, Cloud Computing, Data Aggregation, Data Enrichment, date digitale fiscale, aparate de marcat electronice fiscale.

Vizualizează articolul complet:

CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Dragoș-Cătălin BARBU, „Utilizarea tehnicilor de analiză a datelor în procesul de identificare a evaziunii fiscale”, Revista Română de Informatică și Automatică, ISSN 1220-1758, vol. 30(4), pp. 39-50, 2020. https://doi.org/10.33436/v30i4y202003