Archives

Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control / Vol. 13, No. 3, 2003


INFO – NUCLEAR – Transactional Tool to Disseminate the Information in the nuclear Domain

Florin HARTESCU, Mădălin LEAUTA, Valentin CRISTEA

Abstract:

Lucrarea prezintă arhitectura unui suport tehnologic pentru diseminarea informației, structurată pe trei niveluri, completată cu un al patrulea nivel care asigură o securitate sporită:

–  nivelul interfeței cu utilizatorul rulează pe un browser de Web care permite accesul distribuit de la utilizatori;

– nivelul de comunicație se bazează pe un server Web. Acest nivel controlează comunicația dintre produsul software client și cel server corespunzător. Comunicația dintre programul client și server se realizează pe baza protocolului HTTP sau pe baza protocolului HTTPS, care prezintă un sistem de securitate mai ridicat. De remarcat faptul că ambele protocoale utilizează comunicații de tip connectionless. Acest lucru presupune că la nivelul ambelor subsisteme (client și server) se dezvoltă funcții pentru împachetarea și despachetarea mesajelor schimbate între ele și implică utilizarea unui format de mesaj de comunicație cu structura standard la nivelul de aplicație pentru a putea suporta funcții și sisteme diferite;

– nivelul de stocare a datelor se constituie din trei componente. Acestea sunt sistemul de acces la baza de date, unul sau mai multe servere de baze de date și bazele de date propriu-zise. Sistemul de acces la baza de date include o colecție de clase pentru accesul la bazele de date sau programele necesare. Utilizarea mai multor tipuri de drivere de acces la baze de date impune o standardizare a limbajului de definire a bazelor de date și un instrument de conversie a tabelelor aflate în dependență din baze de date diferite, precum și posibilități de migrare ale acestor tabele între bazele de date.

Keywords:
bibliotecă virtuală, bază de date, sisteme de securitate, arhitectură client – server, Internet.

View full article:

CITE THIS PAPER AS:
Florin HARTESCU, Mădălin LEAUTA, Valentin CRISTEA, "INFO – NUCLEAR – Transactional Tool to Disseminate the Information in the nuclear Domain", Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control, ISSN 1220-1758, vol. 13(3), pp. 23-28, 2003.