Tehnici bazate pe algoritmi inteligenţi folosiţi în prevenţia cancerului de piele

Ioana PETCU1,2, Dragoș-Cătălin BARBU1,4, Silvius-Ioan NEGOIŢĂ2,3
1 Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București
2 Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – București
3 Spitalul Universitar de Urgență Elias, București
4 Academia de Studii Economice din București
ioana.petcu@ici.ro, dragos.barbu@ici.ro, silviusneg@gmail.com

Rezumat: Articolul prezintă o analiză a instrumentelor de inteligență artificială bazată pe algoritmi de învățare automată ce pot fi folosite în predicția și prevenția cancerului de piele, în special pentru cea mai agresivă formă, respectiv melanomul cutanat. Tehnici precum Machine Learning (ML) și Deep Learning (DL) bazate pe algoritmi inteligenți sunt folosite tot mai mult în dezvoltarea sistemelor de asistare medicală cu ajutorul cărora se propune, pe baza unui set de analize, un diagnostic pentru un pacient. Astfel, în cazul diagnosticului pentru cancerul de piele cu ajutorul sistemelor bazate pe inteligență artificială, rolul medicului este de a verifica și valida diagnosticul propus de mașina inteligentă, de a-l folosi în sprijinul luării deciziei medicale corecte de diagnostic, tratament și prevenție. Concluziile acestui articol reliefează rolul inteligenței artificiale și a sistemelor de asistare a medicilor, folosind tehnici ce permit computerelor de înaltă performanță învățarea automată, bazându-se pe date și statistici, pentru ameliorarea prevenției primare și pentru detectarea precoce a unei patologii frecvente și severe cum este cancerul de piele.

Cuvinte cheie: machine learning, inteligență artificială, cancer de piele, melanom cutanat, boli dermatologice, data mining, data analytics, diagnostic, recunoașterea modelelor, detectarea anomaliilor.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Ioana PETCU, Dragoș-Cătălin BARBU, Silvius-Ioan NEGOIŢĂ, Tehnici bazate pe algoritmi inteligenţi folosiţi în prevenţia cancerului de piele, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 32(2), pp. 21-34, 2022. https://doi.org/10.33436/v32i2y202202