Simularea și controlul sistemelor mari utilizînd un algoritm bazat pe metode matematice și euristice

dr. Florin Stănciulescu

Institutul de Cercetări în Informatică

Rezumat: Se prezintă o alternativă la metodele clasice de simulare și control al sistemelor mari, complexe, utilizind un algoritm de calcul bazat pe unele concepte ale inteligenței artificiale (reguli de inferenţă, rețea de inferenţe, bază de cunoștințe, prelucrarea cunoştinţelor şi altele). Nucleul metodei îl constituie un algoritm de calcul bazat pe modelarea matematico-euristică, dezvoltată de autor, care îmbină avantajele modelului matematic de simulare numerică cu cele ale modelului euristic (aflat într-o bază de cunoştinţe). Lucrarea este ilustrată de o aplicaţie privind un sistem natural (avînd aspect hidrologice, bio-chimice şi ecologice).

Cuvinte cheie: Sistem mare, simulare, control, algoritm de calcul, model matematico-euristic, reguli de inferență, rețea de inferențe, bază de cunoștințe, prelucrarea cunoștințelor, sistem natural.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Florin Stănciulescu, Simularea și controlul sistemelor mari utilizînd un algoritm bazat pe metode matematice și euristice, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 1(2), pp. 5-14, 1991.