Serviciu Online pentru Informaţie Geografică/Spaţială (SOLIG/S)

dr. mat. Angela Ioniţă
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, ICI Bucureşti

Rezumat: SOLIG/S se adresează managementului de informaţie geografică. Limita principală a managementului de informaţie geografică este proliferarea diverselor tipuri de date, tehnologii GIS, GIS-uri şi aplicaţii. O astfel de diversitate este caracteristică unei dezvoltări rapide de domeniu cu un set de utilizatori şi cerințe de date aparent nelimitate, dar care lucrează în legătură strânsă cu partajarea de resurse de date. Utilizatorii care doresc să aibă acces la date geografice dezvoltate de alții sunt confruntaţi cu o activitate extrem de complexă, de conversie de date. Adoptarea de formate de transfer ajută în această situaţie dar nu o rezolvă în întregime. Acest articol îşi propune să dea o soluție care să satisfacă dezideratele de integrabilitate, accesibilitate şi interoperabilitate pentru diverse niveluri şi pentru o diversitate de utilizatori. În capitolul introductiv, sunt date căteva definiții de bază privind conceptele cu care se operează în cadrul unui Serviciu On Line pentru Informaţie Geografică/Spaţială (SOLIG/S). Secţiunea întâi se referă la conţinutul datelor, produselor şi serviciilor, iar secțiunea a doua prezintă un model de serviciu on line pentru informaţie geografică/spaţială. Arhitectura generală a unui SOLIG/S este prezentă în secțiunea a treia împreună cu managementul şi modulele unui astfel de serviciu, care sunt detaliate în următoarele două secțiuni. Secţiunea a şasea se referă la metadate al căror conținut recomandat este succint prezentat în contextul dezvoltării unui astfel de serviciu. Ultima secțiune este dedicată concluziilor şi scoate în evidență beneficiile şi avantajele implementării şi utilizării unui astfel de serviciu.

Cuvinte cheie: informaţie geografică/spaţială, GIS, metadate, serviciu on line, punct focal de nivel național, punct focal de nivel județean, punct focal de nivel local/regional, portal național.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Angela Ioniţă, Serviciu Online pentru Informaţie Geografică/Spaţială (SOLIG/S), Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 11(3), pp. 17-28, 2001.