Securitatea rețelelor și sisteme de comunicații în medii Smart

Mihail DUMITRACHE1,2, Ionuț-Eugen SANDU1,3
1 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti
2 Universitatea București – Facultatea de Litere
3 Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu
mihail.dumitrache@ici.ro, ionut.sandu@ici.ro

Rezumat: Internet of Things (IoT) este o paradigmă care schimbă modul cum trebuie abordată securitatea, deoarece posibilitatea de atac este acum mai extinsă ca niciodată. Dispozitivele IoT sunt utilizate din ce în ce mai mult în diferite industrii având roluri importante pentru viața de zi cu zi a oamenilor, iar din acest motiv atât producătorii de dispozitive IoT, cât și cei care integrează și livrează proiecte IT ce cuprind dispozitive IoT trebuie să aibă în vedere problemele de securitate și de confidențialitate. Alegerea dispozitivelor IoT, a protocoalelor de comunicații, precum și a mecanismelor de securitate trebuie efectuată în concordanță cu nivelul de confidențialitate al informațiilor aflate atât în tranzit, cât și păstrate pe diverse sisteme de stocare. Asigurarea unui nivel de securitate mai mare decât este cazul se traduce prin costuri operaționale suplimentare și/sau utilitate redusă, pe când asigurarea unui nivel inferior face ca sistemul respectiv să nu fie de încredere, deci să nu fie utilizat de către consumatori. Prezentul studiu a avut drept obiectiv prezentarea principalelor cerințe de securitate ale unei infrastructuri IoT și sisteme și protocoale de comunicații în mediu Smart.

Cuvinte cheie: Internet of Things (IoT), Smart, securitatea rețelelor, sisteme de comunicații, protocoale de comunicații.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Mihail DUMITRACHE, Ionuț-Eugen SANDU, Securitatea rețelelor și sisteme de comunicații în medii SmartRevista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 30(1), pp. 61-70, 2020. https://doi.org/10.33436/v30i1y202005