Art. 09 – Vol. 28 – Nr. 4 – 2018

Matematicus, un limbaj simplu de transcriere a formulelor matematice pentru nevăzători  

Mircea BUCUR
Fundația „Cartea Călătoare“
Str. Bârsei, nr.4, bl. H, sc. 2, ap.29, Focșani, Vrancea, 620080, România
mircea@fcc.ro

Rezumat: Pentru mare parte din informațiile primite zilnic, pentru a citi o carte, pentru a te orienta în spațiu, pentru a percepe lumea înconjurătoare, lucruri firești, banale, ne folosim ochii. Dar dacă te-ai născut orb? Mai e oare banal? Pentru a putea tinde spre o viață independentă, nevăzătorii au nevoie de o serie de dispozitive și aplicații asistive. Plecând atât de la această necesitate cât și de la accesul limitat la literatura tehnică a fost inventat Matematicus, un limbaj simplu de transcriere a formulelor matematice pentru nevăzători.

Cuvinte cheie: matematică, informatică, nevăzători.

În România sunt peste 30.000 de nevăzători, dintre care unii și-au pierdut vederea din fragedă pruncie, alții la maturitate și cei mai mulți la bătrânețe.

În lume, există milioane de nevăzători, care ar putea avea în viitor o viață mai bună, dacă ideile prezentate aici se vor dovedi viabile.

În acest material vom discuta doar de persoanele nevăzătoare, persoane pe care restul de vedere, dacă mai există, nu le mai ajută, nici să citească un text, nici să se orienteze în spațiu.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Mircea BUCUR, Matematicus, un limbaj simplu de transcriere a formulelor matematice pentru nevăzători, Revista Română de Informatică şi Automatică, ISSN 1220-1758, vol. 28(4), pp. 109-118, 2018.

BIBLIOGRAFIE

  1. http://www.w3.org/Math/;
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/LaTeX;
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Screen_reader;
  4. LateX;
  5. MATHML;
  6. Screen Reader (Cititor de ecran)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.