Matematicus, un limbaj simplu de transcriere a formulelor matematice pentru nevăzători
Mircea BUCUR
Fundația „Cartea Călătoare“
Str. Bârsei, nr.4, bl. H, sc. 2, ap.29, Focșani, Vrancea, 620080, România
mircea@fcc.ro
Rezumat: Pentru mare parte din informațiile primite zilnic, pentru a citi o carte, pentru a te orienta în spațiu, pentru a percepe lumea înconjurătoare, lucruri firești, banale, ne folosim ochii. Dar dacă te-ai născut orb? Mai e oare banal? Pentru a putea tinde spre o viață independentă, nevăzătorii au nevoie de o serie de dispozitive și aplicații asistive. Plecând atât de la această necesitate cât și de la accesul limitat la literatura tehnică a fost inventat Matematicus, un limbaj simplu de transcriere a formulelor matematice pentru nevăzători.
Cuvinte cheie: matematică, informatică, nevăzători.
În România sunt peste 30.000 de nevăzători, dintre care unii și-au pierdut vederea din fragedă pruncie, alții la maturitate și cei mai mulți la bătrânețe.
În lume, există milioane de nevăzători, care ar putea avea în viitor o viață mai bună, dacă ideile prezentate aici se vor dovedi viabile.
Vizualizează articolul complet
COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Mircea BUCUR, Matematicus, un limbaj simplu de transcriere a formulelor matematice pentru nevăzători, Revista Română de Informatică şi Automatică, ISSN 1220-1758, vol. 28(4), pp. 109-118, 2018.
BIBLIOGRAFIE
- http://www.w3.org/Math/;
- https://ro.wikipedia.org/wiki/LaTeX;
- https://en.wikipedia.org/wiki/Screen_reader;
- LateX;
- MATHML;
- Screen Reader (Cititor de ecran)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.