O ANALIZĂ A ECOSISTEMULUI OPENSHIFT
Mădălina Zamfir
madalina@ici.ro
Ştefan Preda
stefanalex@ici.ro
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, ICI Bucureşti
Rezumat: Articolul prezină o analiză a ecosistemului OpenShift, considerat o abordare reprezentativă a soluţiilor Platform ca Service (PaaS) şi un sistem open source extrem de utilizat în prezent. Au fost descrise avantajele arhitecturii şi componentele principale ale noii versiuni a sistemului OpenShift v3 şi paşii de instalare şi administrare a unei aplicaţii pe platforma OpenShift în mod local, pentru a arăta modul de lucru cu funcţionalităţile acesteia de pe un PC sau un notebook.
Cuvinte cheie: OpenShift, Kubernetes, Docker, Vagrant.
Introducere
Proiectul [1] realizat în cadrul Programului Nucleu Tehnologii avansate şi servicii pentru dezvoltarea societăţii informaţionale – TEHSIN a prezentat interesul organizaţiilor în crearea unor infrastructuri de tip Cloud privat, pentru a beneficia de avantajele tehnologiilor de Cloud computing, cum ar fi: reducerea costurilor, utilizarea eficientă a resurselor (puterea de procesare, capacitatea de stocare), minimizarea riscurilor de securitate, în locul achiziţiei de servicii de la un Cloud public.
Cu ajutorul platformei OpenShift de la Red Hat [2], aplicaţiile într-un mediu cloud sunt create, găzduite şi scalate rapid, punându-se accentul pe codul acestora. Platforma a fost considerată în 2015 unul dintre cele mai bune instrumente pentru dezvoltatori, profesionişti IT şi pentru domeniul afacerilor.
Pentru diferite instituţii, cercetători şi studenţi, Cloud-ul privat de tip open source aduce multe avantaje, deoarece aceştia îl pot implementa cu resurse restrânse (şi pe un laptop) pentru realizarea experimentelor lor.
Concluzii
Datorită diversităţii tutorialelor disponibile a fost aleasă pentru experimentare soluţia cea mai cea mai eficientă – OpenShift, care poate fi gândită ca un prim pas în ajutorul cercetătorilor din diferite domenii, în utilizarea unei soluţii de tip PaaS. Au fost prezentate rezultatele unui experiment de instalare a platformei OpenShift în mod local. Funcţionalitatea sistemului OpenShift v3 poate fi extinsă la capacitatea de a genera imagini Docker direct din codul sursă al aplicaţiilor pentru utilizator.
BIBLIOGRAFIE
- ZAMFIR, M.; NEAGU, G.; FLORIAN, V.; VREJOIU, M.; STANCIU, A.; PREDA, Ş.: Experimentare platformă Open Source de servicii Cloud pentru activitatea de cercetare-dezvoltare. Faza de elaborare 2 – Instalare soluţie Open Source şi experimentare servicii, raport de cercetare ICI, proiect PN 09230408, decembrie 2015.
- https://www.openshift.com/about/index.html
- https://enterprise.openshift.com/features/index.html
- (http://kubernetes.io/v1.1/docs/whatisk8s.html)
- https://docs.vagrantup.com/v2/why-vagrant/index.html
- http://www.todaysoftmag.ro/article/730/vagrant-pentru-incepatori
- https://www.virtualbox.org/manual/ch01.html

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.