UTILIZAREA TEHNOLOGIEI RFID ÎN IDENTIFICAREA, URMĂRIREA TRASABILITĂŢII ŞI VERIFICAREA AUTENTICITăţII PRODUSELOR
Eleonora Tudora
gilda@ici.ro
Adriana Alexandru
adriana@ici.ro
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, ICI Bucureşti
Rezumat: Lucrarea este o imagine de ansamblu a structurii sistemelor RFID (Radio Frequency Identification) şi a benzilor de frecvenţă radio folosite de tehnologia RFID. Se prezintă, de asemenea, o soluţie bazată pe tehnologia RFID pentru identificarea, trasabilitatea şi autentificarea produselor, prin implementarea unui sistem de management de producţie şi extinderea utilizării acestuia pentru comercianţi.
Cuvinte cheie: RFID, Eticheta RFID, Cititor RFID, Trasabilitate.
Introducere: RFID este o metodă de identificare automată, de viitor, considerată de unii ca una dintre tehnologiile de calcul cele mai răspândite din istorie [1].
RFID se bazează pe stocarea şi regăsirea datelor la distanţă, folosind dispozitive numite etichete (tag-uri) sau transpondere RFID [2]. Sistemul auto-ID, bazat pe tehnologia RFID, este un atu important pentru sistemele de inventariere din două motive. În primul rând, vizibilitatea oferită de această tehnologie permite cunoaşterea exactă la nivel de inventar prin eliminarea discrepanţei dintre înregistrarea de inventar şi inventarul fizic. În al doilea rând, tehnologia RFID poate preveni sau reduce sursele de erori. Beneficiile folosirii RFID includ reducerea costurilor forţei de muncă, simplificarea proceselor de afaceri şi reducerea inexactităţii inventarului.
RFID este o tehnologie cu mare valoare în afaceri şi cu un potenţial uriaş, ce promite să înlocuiască vechiul cod de bare şi să contribuie la vizibilitatea mărfurilor în timp real, indiferent de punctul lanţului logistic în care se află. Putem găsi aplicaţii RFID în cele mai diverse domenii, însă principala lor utilizare este în urmărirea obiectelor [3].
În cea mai simplă formă, RFID este un concept similar tehnologiei cu cod de bare, fără a fi necesară însă o vizibilitate directă a entităţilor monitorizate. Aşa cum sistemele cu cod de bare necesită un cititor optic corespunzător şi etichete speciale lipite pe obiecte, RFID necesită un echipament cititor şi etichete speciale ataşate articolelor de urmărit sau chiar integrate în acestea.
La nivel european, Comitetul European pentru Standardizare promovează dezvoltarea de standarde internaţionale pentru tehnologiile de identificare şi colectare automată a datelor. Institutul European de Standarde în Telecomunicaţii a elaborat standarde specifice pentru RFID, care operează la frecvenţe foarte înalte, precum şi standarde generice pentru dispozitivele cu rază scurtă (SRD), aplicabile echipamentelor care funcţionează în domeniile de frecvenţe joase şi înalte şi cu microunde, care pot fi utilizate pentru RFID [4]. Comisia face apel la organismele europene de standardizare ca, în colaborare cu forumurile şi consorţiile industriei de profil, să se asigure că standardele europene şi internaţionale corespund cerinţelor europene, în special în ceea ce priveşte problemele de confidenţialitate, securitate, drepturi de proprietate (intelectuală şi autorizare), să identifice lacunele de standardizare şi să ofere un cadru adecvat pentru elaborarea viitoarelor standarde pentru RFID.
Lipsa de standardizare şi lipsa de armonizare a alocării frecvenţelor sunt un obstacol în calea dezvoltării acestei industrii. ANSI şi ISO au lucrat împreună pentru a dezvolta standardele RFID, iar unii chiar au adoptat aceste standarde pentru aplicaţii cum ar fi cel de urmărire a animalelor (ISO 11784 şi 11785), precum şi cel de urmărire mărfuri în lanţul de aprovizionare (ISO 18000-3 şi ISO 18000-6).
Concluzii: Utilizarea largă a tehnologiei RFID poate aduce beneficii precum:
- mărirea eficienţei şi productivităţii prin: identificare complet automatizata posibilă prin contorizare, urmărire, sortarea şi rutare; eficientizarea colectării datelor şi identificării; diminuarea erorilor şi pierderilor; realizarea unei mai bune inventarieri; eficientizarea monitorizării mobilităţii obiectelor şi persoanelor; automatizarea controlului accesului;
- creşterea profitabilităţii prin: diminuarea costurilor de utilizare; reducerea costurilor referitoare la resursa umană; reducerea duratei proceselor; eficientizarea controlului calităţii; reducerea costurilor de întreţinere în comparaţie cu alte sisteme de identificare;
- mărirea satisfacţiei clienţilor prin: furnizarea de informaţii mai exacte; reducerea subiectivismul şi sprijinirea responsabilităţii; creşterea calităţii produselor şi serviciilor; oferirea de preţuri competitive; adaptarea rapidă la dinamica pieţei.
Tehnologia de identificare RFID accelerează colectarea datelor şi elimină intervenţia umană.
Tehnologia RFID este cea mai ieftină soluţie de identificare, dacă este evaluată pe termen lung.
Etichetele RFID practic nu pot fi copiate. Tehnologia RFID oferă o viteză rapidă de citire a unei etichete de ordinul zecilor de milisecunde. Etichetele utilizate sunt rezistente, fiind posibilă operarea într-un mediu a cărei temperatură variază de la -40° C la +100° C
BIBLIOGRAFIE:
- RFID Journal Frequently Asked Questions, http://www.rfidjournal.com.
- Examples of AIDC, http://www.rfidgazette.org, 2005.
- What is Radio Frequency Identification (RFID)?, http://www.peacocks.com.au/about-rfid.htm.
- ISO RFID Standards: A Complete List, http://rfidwizards.com/index.php?option=com_
content&view=article&id=242. - LIXĂNDROIU, R.: A Model of Traceability for Equipments Using RFID Technologies within an Integrated System, în Revista Informatica Economică, no. 2(38)/2006, pp. 124–128.
- PESCARU, G.; DRAGOMIR, R.; PUŞCOCI, S.: Activities optimization using RFID technologies, în AGIR Bulletin – Telecommunications, no. 2/2008, pp. 66–78.
- RFID – Radio Frequency Identification, http://ro.wikipedia.org/wiki/RFID.
- BHATT, H.; GLOVER, B.: RFID Essentials, O’Reilly, 2006.
- LAHIRI, S.: RFID Sourcebook, Prentice Hall PTR, 2005.
- Frequency for RFID Systems, http://www.rfid-handbook.de/rfid/frequencies.html.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.