Art. 11 – Vol. 21 – Nr. 2 – 2011

Studierea tipurilor de aplicaţii mobile şi a calităţii acestora

Ion Ivan
ionivan@ase.ro
Daniel Milodin
daniel.milodin@ase.ro
Alin Zamfiroiu
zamfiroiu@ici.ro
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI, Bucureşti

Rezumat: Se prezintă tipurile de dispozitive mobile, producătorii acestora, volumele de vânzări şi cotele de piaţă. Se identifică sistemele de operare folosite pentru dispozitivele mobile şi gradul de utilizare al acestora. Se definesc aplicaţiile mobile. Sunt menţionate tipurile de aplicaţii mobile, fiind descrise pe scurt fiecare tip în parte. Ce particularităţi prezintă aceste aplicaţii şi importanţa acestora. Se iau în considerare constrângerile tehnologice pentru aplicaţiile rulate pe dispozitivele mobile. Se stabilesc caracteristicile de calitate pentru aplicaţiile mobile. Se diferenţiază calitatea aplicaţiilor mobile în funcţie de tipul acestora.

Cuvinte cheie: dispozitiv mobil, sistem de operare, aplicaţii mobile, calitate.

Introducere: În zilele noastre, dispozitive electronice devin tot mai mici şi mai puternice şi sunt disponibile pentru om în toate locuri posibile.

Datorită acestei evoluţii rapide a tehnologiei şi a nevoilor oamenilor de a avea cat mai aproape toate aplicaţiile necesare, dezvoltarea acestor aplicaţii a luat o amploare foarte mare. Acestea, prin mărimea lor şi necesarul realizării ca aplicaţie orientată spre cetăţean  reprezintă o nouă categorie de aplicaţii spre deosebire de cele obişnuite pentru calculatoare sau laptop-uri, sau aplicaţiile web.

Aplicaţiile mobile depind foarte mult de caracteristicile dispozitivului, de platforma dispozitivului şi a sistemului de operare implementat pe dispozitivul mobil pe care rulează, aceste aplicaţii. Astfel cum există o diversitate foarte mare de dispozitive mobile şi aplicaţiile pentru acestea trebuie să prezinte această diversitate.

În 1973 Motorola lansează primul telefon celular MotoralaDynaTAC 8000X [1].

În [2] se face analiza evoluţiei rapide a dispozitivelor mobile. O evoluţie foarte rapidă în comparaţie cu alte dispozitive electronice precum maşinile sau televizoarele.

În [3] este prezentată analiza vânzărilor de telefoane mobile pentru anul 2010 şi anul 2009. Aceasta prezintă marii producători de telefoane mobile. Datele sunt prezentate în tabelul 1 şi figura 1.

Datele au fost furnizate în februarie 2011. Se observă că marilor producători de telefoane mobile precum Nokia, Samsung, Mototrola şi LG Electronics le-a scăzut cota de piaţă în comparaţie cu 2009, iar micilor producători de telefoane mobile precum Apple, ZTE sau HTC le-au crescut cotele de piaţă pentru 2010. De asemenea, se observă că au apărut noi producători precum Bosch, Sharp, Panasonic şi Siemens deoarece cota de piaţă deţinută de alte companii mult mai mici a crescut.

În [4] este prezentată o analiză a categoriilor de telefoane mobile şi a diferenţelor dintre acestea.

Categoriile prezentate sunt:

  • terminale din clasa basic – sunt dispozitivele cu care se realizează funcţiile de bază precum trimitere/recepţionare SMS, primire/iniţiere de apel;
  • terminale multimedia – sunt terminalele care pe lângă funcţiile de bază prezintă şi funcţii suplimentare precum o camera foto performantă, un mediu de stocare foarte mare, player audio şi video;
  • terminale fashion – aceste terminale includ atât anumite funcţii mai performante cât şi un design special;
  • smartphones – aceste terminale prezintă foarte multe funcţii de business, office, internet, dar şi funcţiile specifice terminalelor multimedia.

Pe piaţa sistemelor de operare în 2009 a apărut un nou competitor: Google Android, care câştigă foarte mult teren pe această piaţă datorită faptului că este un sistem de operare open source, iar producătorii de dispozitive mobile îl adaptează perfect pentru dispozitivul pe care va rula. Creşterea înregistrată de Google Android pentru anul 2010 este de 886% [2].

Sunt prezentate şi vânzările pentru sistemele de operare specifice dispozitivelor mobile. Acestea sunt prezentate în tabelul 2.

Sistemul de operare Android este competitorul care a câştigat cel mai mult reducând cotele de piaţă tuturor celorlalţi competitori. iOS este un alt sistem de operare care a înregistrat o creştere în 2010 faţă de 2009, această creştere este foarte redusă, ea datorându-se foarte mult dispozitivelor iPhone de la Apple.

În figura 2 sunt prezentate aceste cote de piaţă pentru fiecare sistem de operare.

Datorită faptului că producătorii sistemelor de operare care deţineau supremaţia nu au adus noi îmbunătăţiri acestora, cota de piaţă a scăzut dramatic. Se poate observa că cel mai mult a scăzut Symbian, sistemul de operare folosit pentru dispozitivele Nokia şi Sharp.

Vizualizează articolul complet

Concluzii: 

Faţă de aplicaţiile clasice, nivelul de calitate al aplicaţiilor mobile trebuie să fie superior datorită numeroaselor constrângeri impuse de dispozitivele mobile.

Aplicaţiile destinate dispozitivelor mobile prezintă anumite particularităţi precum:

  • diversitate mare de terminale – aceasta presupune din partea aplicaţiei o calitate superioară pentru toate tipurile de terminale. De asemenea, este foarte importantă portabilitatea aplicaţiilor de pe un terminal pe altul;
  • utilizatorii sunt atât numeroşi cât şi neomogeni – această diversitate presupune ca aplicaţia sa aibă un caracter cât mai prietenos şi modulele să poată fi accesate cu uşurinţă pentru toţi utilizatorii;
  • aplicaţiile sunt cu alocare de resurse în timp real – presupune securitate ridicată pentru informaţiile folosite de aplicaţiile mobile;
  • aplicaţiile fundamentează decizii în timp real – presupune corectitudine şi rapiditate în cadrul aplicaţiilor mobile;
  • funcţionează 24/24;
  • dimensiunea display-ului – impune restricţii cu privire la mărimea conţinutului afişat, la volumul controalelor ce pot fi folosite şi la mărimea acestora.

BIBLIOGRAFIE:

  1. *** A Brief History of the Mobile Phone (1973-2007): http://advice.cio.com/al_sacco/ a_brief_history_of_the_mobile_phone_1973_2007
  2. *** Statistics on the Growth of Mobile: http://blog.ginocosme.com/tag/mobile-statistics-2011/
  3. *** Gartner: http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1544815
  4. *** Cum să alegi telefonul mobil potrivit pentru tine: http://blog.shopmania.ro/cum-sa-alegi-telefonul-mobil-potrivit-pentru-tine
  5. AccuWeather www.accuweather.com
  6. ro www.port.ro
  7. BCR www.bcr.ro
  8. Amazon www.amazon.com
  9. Facebook facebook.com
  10. NOŞCA, Gheorghe. Metode şi tehnici de optimizare a costului calităţii produselor program. Teza de doctorat, BUCUREŞTI 2003
  11. *** Mobile Information Security – o nouă etapă în securitatea organizaţiilor: http://www.marketwatch.ro/articol/3383/Mobile_Information_Security_-_o_noua_etapa_in_securitatea_organizatiilor/
  12. IVAN, ION; TOMA CRISTIAN. Informatics Security Handbook. Editura ASE, Bucureşti, 2009, pp. 451-473.
  13. IVAN, ION; VISOIU ADRIAN; TRIF SILVIA; VINTILA BOGDAN; PALAGHITA DRAGOS. The security of the mobile citizen oiented applications. Economy Informatics, vol. 10, nr. 1, 2010.
  14. IVAN, ION; AMANCEI CRISTIAN. Stabilitatea coeficienţilor modelului global de calitate software. Editura ASE, Bucureşti, 2006, 170 pagini.
  15. IVAN, ION; BOJACĂTĂLIN. Metode statistice în analiza software. Editura ASE, Bucureşti, 2004, 482 pagini (143-164).
  16. LICĂ, LIVIU. Mobile and social: Ten best practices for designing mobile applications. Economy Informatics, vol. 14, nr. 3, 2010.
  17. CIUREA, CRISTIAN. The development of a mobile application in a collaborative banking system. Economy Informatics, vol.14, nr. 3, 2010.
  18. TENG, C.; HELPS R. Mobile Application Development: Essential New Directions for IT. Proceedings of the 7th International Conference on Information Technology: New Generations (ITNG), April 2010.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.