Art. 03 – Vol. 21 – Nr. 2 – 2011

SERVICIUL DE URGENŢĂ 112 CA SERVICIU BAZAT PE LOCALIZARE. LOCALIZAREA PRECISĂ A APELULUI

Nicolae-Dorel Constantinescu
dorel_nic@yahoo.com
Universitatea „Politehnica” Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Rezumat: În acest articol este propusă ideea realizării de aplicaţii software pentru telefoanele mobile de generaţie nouă, ce dispun de posibilităţi de localizare precisă (GPS), care să trimită automat localizarea apelantului la serviciul de urgenţă. Se parcurg primii paşi în această direcţie, printr-o implementare funcţională  pentru Android.

Introducere: Urgenţele sunt situaţii în care nimeni nu doreşte să se găsească. Cu toate acestea, atunci când astfel de situaţii se produc, populaţia afectată are nevoie şi aşteaptă un sprijin efectiv din partea autorităţilor statului. Este deja încetăţenită reacţia ca, în cazul în care o persoană necesită ajutor, aceasta să formeze numărul de apel de urgenţă (112 în Europa). Apelul va fi preluat în cel mai scurt timp posibil, de cel mai apropiat PSAP (Public Service Answer Point) şi direcţionat către agenţiile specializate, care vor interveni în rezolvarea cazului. Este foarte util pentru echipele de intervenţie să cunoască localizarea apelantului la serviciu (motivaţia nu o explicăm suplimentar aici, se pot vedea de exemplu Directivele Europene [1]). Aceasta a condus la implementarea în reţelele de telefonie a anumitor tehnici de localizare a apelantului la 112. O provocare particulară o reprezintă localizarea apelantului de pe un telefon mobil, în cazul apelului de pe un post fix localizarea poate fi uşor stocată şi regăsită într-o bază de date. În România anumite tehnici de localizare mobilă a apelului la 112 au fost relativ recent introduse (anul 2008). Din păcate acestea au o precizie redusă, mai ales în afara localităţilor (dacă în localităţi ordinul este de sute de metri, în afara localităţilor poate ajunge la kilometri sau chiar zeci de kilometri), deoarece localizarea se bazează pe informaţia indicatorului de celulă sau a sectorului în care apelantul se găseşte la un moment dat. Astfel aceste tehnici de localizare sunt bazate exclusiv pe reţeaua mobilă. Pentru a creşte precizia de localizare în afara localităţilor, se pot folosi cumulativ tehnici de localizare bazate pe terminalul mobil. În zilele noastre, din ce în ce mai multe telefoane au încorporate funcţionalităţi noi. Aşa numitele telefoane inteligente (smartphones) permit funcţii precum localizarea (cu ajutorul identificatorului de celulă, reţelelor Wi-Fi, GPS) sau accesul la Internet la viteze mari. În acelaşi timp, pentru aceste telefoane se pot dezvolta aplicaţii software, ce se instalează şi rulează similar aplicaţiilor pentru calculatoare.

Vizualizează articolul complet

Concluzii: Beneficiile unei localizări precise a apelului la 112 sunt certe. Se identifică în primul rând beneficiile directe aduse cetăţenilor, prin facilitarea intervenţiei echipajelor de urgenţă, însă se pot ivi şi altele, mai puţin evidente. De exemplu, o localizare mai precisă ar putea determina şi scăderea numărului de apeluri false la 112. Într-adevăr, momentan soluţia descrisă mai sus se adresează unui număr de 10-15% dintre utilizatorii de telefoane mobile, care posedă un terminal capabil să o suporte. Însă, conform statisticilor, acest procent este în continuă creştere. Iar o aplicaţie de acest fel ar putea deveni standard şi ar putea fi inclusă în software-ul de bază al oricărui telefon.

Un proiect european din aceeaşi sferă, orientat către apelul şi localizarea de urgenţă, este denumit eSafety: eCall. Pe scurt, proiectul îşi propune punerea la dispoziţie în mod automat, pentru agenţiile de urgenţă, a unui minimum necesar de informaţie spre a se putea cunoaşte şi a se putea interveni în cazul unui accident de autovehicul, în care persoanele sunt rănite şi nu pot telefona la numărul de urgenţă. Autovehiculele vor fi dotate cu sisteme speciale, inclusiv GPS pentru transmiterea poziţiei, iar serviciile de urgenţă trebuie să fie pregătite pentru a prelua aceste informaţii. Astfel, agenţiile de intervenţie îşi vor putea efectua misiunea în mod oportun. Proiectul este salutar, din păcate va mai dura până parcul auto se va reînnoi iar funcţia va fi disponibilă tuturor celor aflaţi la volan. În plus, ea se adresează numai acestei categorii particulare. În schimb, telefoanele mobile de generaţie nouă sunt deja prezente, iar un telefon mobil este deţinut de către aproape orice cetăţean. Funcţiile propuse în acest articol se adresează tuturor şi au o fezabilitate mult mai mare într-un orizont de timp apropiat.

Mai departe, pot fi găsite multe căi de dezvoltare a aplicaţiei. Aceasta ar putea de exemplu să realizeze şi o fotografie, pe care să o trimită către serviciile de urgenţă. Serviciul definit de aplicaţie, odată pornit, trebuie să repornească automat la iniţializarea sistemului. Aplicaţia poate fi dezvoltată pentru a permite, suplimentar transmisiei locaţiei în cazul unui apel de urgenţă, preluarea şi afişarea alertelor dintr-un Sistem Naţional de Alertare în Situaţii de Urgenţă. Alertele pot fi generate şi în funcţie de locaţia unde se află utilizatorul. Astfel, aplicaţia se poate transforma într-un Companion în Situaţii de Urgenţă, ce poate transmite şi sfaturi (un traseu de urmat, de exemplu) celui în pericol, până la sosirea echipelor de intervenţie, acţiune ce poate dura uneori destul de mult, mai ales dacă apelantul este izolat (de exemplu într-o inundaţie). Aplicaţia companion de urgenţă ar putea în plus înceta anumite procese ce rulează pe telefon, încercând astfel să limiteze consumul de baterie în favoarea funcţionalităţilor critice precum apelul 112 şi localizarea. Terminalele mobile cu funcţii avansate şi interconectate pot participa într-o arhitectură complexă de avertizare în situaţii de urgenţă bazată pe localizare. În această direcţie am realizat şi implementat, la nivel de proiect pilot, un sistem de avertizare bazată pe localizare în situaţii de urgenţă, pe care îl vom prezenta într-o lucrare ulterioară.

BIBLIOGRAFIE:

  1. http://www.eena.org/view/en/About112/legislation.html
  2. D’ROZA, T.; BILCHEV G. An overview of location-based services. BT Technology Journal, Vol. 21, No. 1, ianuarie 2003.
  3. CONSTANTINESCU, -D. Localizarea apelantului la serviciul pentru apel de urgenţă. Stare actuală şi perspective, Revista Română de Automatică şi Informatică, numărul 1/2009.
  4. http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1466313
  5. http://www.fcc.gov/pshs/services/911-services/enhanced911/Welcome.html
  6. http://developer.android.com/guide/topics/location/obtaining-user-location.html

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.