Număr curent

Revista Română de Informatică și Automatică / Vol. 34, Nr. 1, 2024


O analiză heideggeriană a modelelor bazate pe transformeri generativi preantrenați

Iustin FLOROIU, Daniela TIMISICĂ

Rezumat:

Pentru a înțelege mai bine apariția noilor modele mari de limbaj, în contextul posibilităților viitoare în ceea ce privește dezvoltarea unei noi inteligențe generale artificiale, este important să se analizeze și să se concluzioneze implicațiile existențiale ale acestor algoritmi. Având în vedere viteza mare a avansurilor tehnologice în domeniul învățării profunde, modelele generative bazate pe transformeri preantrenați sunt cel mai apropiat lucru ce ține de inventarea unor programe independente și inteligente asemănătoare cu aptitudinile, sau chiar dincolo de capacitățile umane, deoarece manifestă creativitate și transmit în mod clar o formare precisă a unui model de înțelegere asupra lumii, care nu a fost văzut niciodată înainte în cadrul mașinilor.

Datorită acestor aspecte, acest articol propune o analiză a conceptului de Dasein, definit din perspectivă heideggeriană, în descrierea vastă a progreselor adăugate în domeniul inteligenței computaționale. Metodele de analiză și concluziile descrise aici sunt menite să rezolve problemele dificile ale științelor cognitive în ceea ce privește inteligența mașinilor și să creeze un model extrem de precis al reprezentării mentale și ierarhizării algoritmilor inteligenți emergenți.

Cuvinte cheie:
Martin Heidegger, GPT, Inteligență Artificială, Dasein.

Vizualizează articolul complet:

CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Iustin FLOROIU, Daniela TIMISICĂ, „O analiză heideggeriană a modelelor bazate pe transformeri generativi preantrenați”, Revista Română de Informatică și Automatică, ISSN 1220-1758, vol. 34(1), pp. 13-22, 2024. https://doi.org/10.33436/v34i1y202402