Program generalizat pentru operaţii în baze de date

drnd. ing. Anda Monica Morait
Universitatea Bucureşti

Rezumat: Lucrarea prezintă un program ce poate opera asupra oricărei baze de date, având orice structură de câmpuri și oricâte înregistrări.
Selectând baza de date dorită, utilizatorul va putea realiza următoarele operaţii asupra acesteia:

  1. actualizarea bazei de date (adăugare, modificare sau ştergere de date);
  2. interogarea bazei de date (selectarea înregistrărilor din baza de date, ce satisfac o anumită condiţie de selecție).

De asemenea, se pot combina înregistrările a două sau mai multe baze de date selectate, aflate în relaţie.
Programul are o interfaţă cu utilizatorul extrem de simplă. Utilizarea sa se reduce la selectarea de opțiuni din meniuri cu mouse sau cu săgeți, permițând astfel şi utilizatorilor nefamiliarizați cu sistemele de gestiune a bazelor de date (SGBD) şi cu limbajele interogative (SQL) implementate pe SGBD-urile comerciale, să realizeze operaţii de actualizare și regăsire. Acest program asigură securitatea datelor în baza de date, în sensul că modificările sau ștergerile de date se realizează în fişier numai după o confirmare a utilizatorului, iar la oprirea execuției programului, se vor închide toate fişierele de date, deschise pe parcursul rulării aplicaţiei, evitându-se astfel pierderea sau alterarea informaţiei.

Cuvinte cheie: baze de date (BD), SGBD, SQL, BD relaţionale, actualizarea BD, interogarea BD, filtrarea BD.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Anda Monica Morait, Program generalizat pentru operaţii în baze de date, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 6(3), pp. 65-69, 1996.