Procedură de sortare a termenilor din numărătorul și numitorul funcției de circuit în formă redusă

Mihail Dumitrache

Universitatea “Politehnica” București

Rezumat: În proiectarea circuitelor electrice și electronice, adesea, este mai convenabil ca laturile circuitului să fie descrise prin șiruri de simboluri, iar rezultatul analizei să fie obținut sub forma unei expresii algebrice depinzând de timp sau frecvență și de parametrii simbolici ai circuitului. Această informație stă la baza optimizării asistate de calculator a acestor circuite, în raport cu performanțele urmărite, oferind posibilitatea obținerii unei imagini de ansambiu asupra comportării circuitului, a controlului erorilor, a evaluării senzitivităților, în scopul îmbunătățirii unor topologii de circuite.
Pentru circuite complexe, funcțiile de circuit sunt de dimensiuni mari (număr mare de termeni) și sunt greu de urmărit și de interpretat. O sortare a termenilor din numărătorul și numitorul funcției de circuit permite o vizualizare adecvată și ușurează modul de simplificare al acestor funcții prin eliminarea unor termeni mai puțin semnificativi, cu pondere mică.

Cuvinte cheie: funcție de circuit, circuite electrice și electronice, circuit liniar, circuit în formă redusă, procedură de sortare, analiza simbolică a circuitelor, optimizare circuit.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Mihail Dumitrache, Procedură de sortare a termenilor din numărătorul și numitorul funcției de circuit în formă redusă, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 15(2), pp. 57-80, 2005.