O nouă bibliotecă de modele de simulare și control cu aplicații în ecologie și protecția mediului

dr. ing. Florin Stănciulescu
mat. Victor Popa
ing. Mina Boboc
ing. Clara Nichel
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, ICI București

Rezumat: Se prezintă o nouă versiune a bibliotecii de modele de simulare şi control, cu aplicaţii în ecologie şi protecția mediului. Această nouă versiune a bibliotecii include, în afară de modelele de simulare a unor ecosisteme acvatice, terestre și a atmosferei, și modele de control fuzzy, capabile să fundamenteze acţiuni care să conducă la reintroducerea mărimilor de stare în interiorul intervalelor de suboptimalitate, dorite de către experţi, în cazul în care acestea au ieșit din limitele admisibile. Se prezintă o serie de aplicaţii concrete, de rezolvare a unor probleme complexe de ecologie și protecția mediului, privind ecosistemul Delta Dunării, ecosistemul forestier din munţii Bucegi, ecosistemul sol, precum și controlul calităţii aerului în orașul București.

Cuvinte cheie: biblioteca de modele, model de simulare, model de control, sistem fuzzy, sistem ecologic, protecția mediului.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Florin Stănciulescu, Victor Popa, Mina Boboc, Clara Nichel, O nouă bibliotecă de modele de simulare și control cu aplicații în ecologie și protecția mediului, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 9(2), pp. 51-62, 1999.