Multiserve – construcţia unei infrastructuri informatice, bazată pe satelit, în Europa Centrală şi de Est

Sepideh Chakaveh
Institutul GMD pentru Comunicaţie în Mediu

Proiectul Multiserve are ca scop dezvoltarea unor aplicații multimedia pentru o infrastructură de comunicație, bazată pe satelit, între Uniunea Europeană si țările Europei Centrale si de Est. Pe lângă GMD, mai sunt implicate: Academia Rusă de Științe din Moscova, Institutul St. Petersburg pentru Informatică si Automatică, Academia de Științe din St. Petersburg – Rusia, Institutul de Matematică al Academiei Bulgare de Științe din Sofia – Bulgaria, Institutul de Cercetări pentru Informatică din Bucureşti – România, Universitatea Slovacă Tehnică din Bratislava – Republica Slovacă, si NERISENA, Vilnius – Lituania.

A existat un interes evident al Europei Centrale si de Est pentru construirea unui Multiserve care să facă legătura cu infrastructura vestică si care, prin implementarea tehnologiilor moderne, să creeze o bază pentru viitoarele proiectie si colaborări. A apărut necesitatea ca, pe lângă cuplările terestre, să fie testate si tehnici alternative de transmitere, comunicaţia prin satelit apărând ca o completare optimă. Comunicaţia sprijinită prin satelit oferă o posibilitate relativ valoroasă de acoperire a distanțelor mari si de asigurare rapidă a unei înalte comunicaţii în bandă lată unei categorii mari de utilizatori.

Pe lângă punerea la dispoziţie a unor servicii de bază ca Electronic Mail, Network News si transfer la dată, cuplarea institutelor partener la lumea ştiinţifică vestică va fi sprijinită prin aşa-numitele “servicii multivalorice”. Aici sunt incluse serviciile multimedia de telecomunicare si telecooperare, telepublicare si telecomunicări, teleinstruire si cuplarea la World Wide Web.

[…]

(Chakavech, S.: Multiserve – der erfolgreiche Aufbau einer satellitenbasierten Informationsinfrastruktur in Mittel- und Osteuropa. În: Der GMD – Spiegel, No. 1, Mărz 1997, pp. 14-15).

Traducere:
ing. Gabriel Sonea
Institutul de Cercetari în Informatică

Vizualizează recenzia completă

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTEI RECENZII SUNT URMĂTOARELE:
Gabriel Sonea, Recenzie a lucrării Multiserve – construcţia unei infrastructuri informatice, bazată pe satelit, în Europa Centrală şi de Est (Multiserve – der erfolgreiche Aufbau einer satellitenbasierten Informationsinfrastruktur in Mittel- und Osteuropa), de Sepideh Chakaveh (Der GMD – Spiegel, No. 1, Mărz 1997, pp. 14-15), Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 7(2), pp. 82-84, 1997.