Mulţimi fuzzy. Asupra unei metode de generare a gradelor de apartenenţă

ing. Leon Bațachia
Institutul de Cercetări în Informatică

Rezumat: Noțiunea centrală în sistemele fuzzy (înglobând în sistem fuzzy conceptele care țin atât de mulțimile fuzzy, cât şi de logica fuzzy) este aceea că valorile de adevăr (în cazul logicii fuzzy) sau apartenența la o mulțime (în cazul mulțimilor fuzzy) sunt indicate prin valori în intervalul [0,1]. În cadrul teoriei mulțimilor fuzzy, nu se prezintă nişte reguli formale generale pentru stabilirea gradelor de apartenenţă. Teoria mulțimilor fuzzy propune metode formale de operare cu aceste grade de apartenenţă după ce ele au fost stabilite într-un anume mod. Apare astfel justificat orice demers menit să stabilească o procedură de generare a acestor valori. În cadrul acestui articol, plecând de la imaginarea unui experiment, se deduce o metodă posibilă de determinare a gradelor de apartenenţă pentru diferite clase de mulțimi fuzzy.

Cuvinte cheie: mulțimi fuzzy, grade de apartenenţă, variabile lingvistice, metode de determinare a gradelor de apartenenţă.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Leon Bațachia, Mulţimi fuzzy. Asupra unei metode de generare a gradelor de apartenenţă, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 7(2), pp. 53-58, 1997.