Mecanisme de asigurare a identităţii digitale. Autentificarea prin factori multipli

Cornel Ion ŞERBAN1, Ştefan MOCANU2, Cosmin POPA3 
1 Academia de Studii Economice, Bucureşti, România
2 Facultatea de Automatică şi Calculatoare, UPB, Bucureşti, România
3 Ingenios.Ro, Str. George Constantinescu 2C, Bucureşti, România
cornel.serban@tgssoftware.ro, smocanu@rdslink.ro, cosmin.popa@ingenios.ro

Rezumat: În vederea dezvoltǎrii de tehnologii pentru a valorifica conceptul de identitate digitalǎ este nevoie de creşterea securitǎţii sistemelor folosite prin elaborarea unor modele care au la bază date ale acestor sisteme. Astfel de date sunt acumulate în urma autentificărilor utilizatorilor. În prezent, procesul de autentificare a utilizatorilor pentru recunoașterea identității unei persoane sau a unei organizații a devenit o problemă foarte importantă. Există doi termeni reprezentativi atunci când vrem să facem referire la identitatea unei persoane sau a unei entități: identificarea, care definește procesul de a atesta identitatea unei persoane sau a unui lucru și autentificarea, care reprezintă procesul de confirmare a identității. Scopul acestui articol este de a prezenta autentificarea prin doi factori, ce are rolul de a creşte eficienţa autentificării pe bază de utilizator și parolă. Pentru acest tip de autentificare au fost introduși diferiți factori care pot fi combinați pentru a imbunătăţi siguranţa accesului la diverse resurse. În acest context, lucrarea ce urmează a fi prezentată cuprinde atât avantajele, cât și dezavantajele unei astfel de autentificări, dar și modul în care aceasta poate fi implementată (pe baza unui token instalat pe telefonul mobil). Pentru a evidenţia aspectele teoretice menţionate cu referire la identitatea digitalǎ şi autentificare, a fost proiectatǎ şi implementatǎ o aplicaţie de tip mobil ce va fi prezentatǎ pe larg în Capitolul 3.

Cuvinte cheie: autentificare, securitate, identitate digitală, autentificare cu doi factori, token, autentificare cu factori multipli.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Cornel Ion ŞERBAN, Ştefan MOCANU, Cosmin POPA, Mecanisme de asigurare a identitǎţii digitale. Autentificarea prin factori multipli, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 29(2), pp. 9-20, 2019. https://doi.org/10.33436/v29i2y201901