Magistrală pentru automatizare industrială – Profibus the fieldbus for industrial automation

Klaus Bender, Marianne Katz, Axel Funke, Gerhard Biwer, Yue Li, Thomas Sebastiany, Bernhard Rieger

Carl Hanser Verlag, 8000 München 86, Germania, 234 p.

În anul 1987, Ministerul Federal German pentru Ştiinţă şi Tehnologie a solicitat colaborarea a 13 companii şi institute la proiectarea unui sistem open fieldbus sub numele de PROFIBUS (PROcess Field BUS), bazat pe modelul de referinţă ISO/OSI. Scopul oficial al proiectului a fost să propage rapid PROFIBUS ca fieldbus standard. Un succes a fost înregistrat în aprilie 1991 cînd PROFIBUS a fost standardizat în Germania (DIN 19245). Standardul complet al specificaţiei este disponibil prin licenţiere. În cadrul proiectului o importantă responsabilitate a revenit grupului de cercetare de la FZI (Forschungszentrum Informatik) din Karlsruhe care a elaborat o parte esenţială a proiectului – protocolul şi interfaţa utilizator. Grupul a fost de asemenea implicat în elaborarea specificaţiei interfeţei utilizator precum şi în realizarea unor importante componente hardware şi a dezvoltat metodele de testare şi evaluare a componentelor PROFIBUS organizînd un laborator de experimentare şi testare în cadrul căruia aproape toate componentele PROFIBUS de pe piaţă au fost integrate într-o reţea pilot.

Lucrarea prezintă experienţa acumulată de grupul FZI sub conducerea prof. dr. Klaus Bender, reflectînd stadiul de dezvoltare a PROFIBUS care este utilizat la mai mult de 100 companii membre ale Organizaţiei Utilizatorilor de PROFIBUS. […]

ing. Dumitru Petre Popescu
Institutul de Cercetări în Informatică

Vizualizează recenzia completă

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTEI RECENZII SUNT URMĂTOARELE:
Dumitru Petre Popescu, Recenzie a lucrării Profibus the fieldbus for industrial automation (Magistrală pentru automatizare industrială), de Klaus Bender, Marianne Katz, Axel Funke, Gerhard Biwer, Yue Li, Thomas Sebastiany, Bernhard Rieger (Carl Hanser Verlag, 8000 München 86, Germania, 234 p.), Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 3(4), pp. 103-104, 1993.