ing. Delia Chiricescu
dr. ing. Florin Gheorghe Filip, membru corespondent al Academiei Române
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, ICI București
Introducere: Istoria umană este traversată de schimbări de civilizaţii, care au uneori alura unui seism de amplitudine marc, similar cu multe procese petrecute in trecut. De exemplu, trecerea de la nomadismul caracterizat de vânătoare şi cules, la sedentaritatea artizanală şi agricolă prezintă numeroase similitudini cu ceea ce se întâmplă astăzi. Alte episoade, evenimente și procese istorice care ne revin acum în memorie sunt apusul imperiului roman, apariţia creştinismului, şocul civilizaţiei iberice şi amerindiene după Cristofor Columb, aventura industrială. Telelucrul pare să coincidă ca manifestare cu o veritabilă “schimbare de stare” din societatea noastră.
Telelucrul este un produs al darului omniprezenţei care ne conferă rapiditate, securitate, un cost scăzut al transporturilor fizice şi transferul informaţiilor sub formă de hipermedia. Acest dar similar cu o teleportare din creaţiile ştiințifico-fantastice, însă având sens invers, amestecă imagini ale unei lumi dominate de abundență şi superfluu cu cele ale unei lumi a sărăciei. Aceste lumi se ignorau în trecut, și coexistența lor nu era remarcată. […]
Vizualizează articolul complet
COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Delia Chiricescu, Florin Gheorghe Filip, Lucrul la distanță – premisa realizării unei economii globale, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 9(3), pp. 5-18, 1999.