LATEX – Sistem de elaborare a documentelor

Sima Vasile 

1. Prezentare generală

Sistemul de elaborare a documentelor LATEX, proiectat de L. Lamport [1], este o versiune specială a programului TEX, elaborat de D. Knuth [2]. TEX este un program sofisticat pentru obţinerea efectelor tipografice de înaltă calitate, în special pentru texte matematice. LATEX adaugă la TEX o colecţie de comenzi care simplifică editarea, lăsînd utilizatorul să se concentreze asupra structurii şi conţinutului textului, iar nu asupra comenzilor de “punere în pagină”. LATEX reprezintă un compromis între funcţionalitate şi uşurinţa de utilizare. Deşi comod de exploatat, sistemul permite să se realizeze toate funcţiile din TEX.
Termenul de “document” are aici o accepţiune foarte generală, incluzînd orice lucrare publicată, rapoarte tehnice, documentaţii, scrisori oficiale etc. Utilizarea sistemului LATEX simplifică munca elaboratorilor sau editorilor unor astfel de lucrări, asigurînd totodată o calitate deosebită. […]

Vizualizează materialul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI MATERIAL SUNT URMĂTOARELE:
Sima Vasile, LATEX – Sistem de elaborare a documentelor, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 2(1), pp. 87-92, 1992.