Evoluții noi în analiza de sistem pentru realizarea sistemelor suport pentru decizii

Dr. ing. Florin Gh. Filip

Institutul de Cercetări în Informatică

Rezumat: În articol se intenţionează prezentarea unor abordări noi în analiza de sistem, avînd ca scop construirea de sisteme eficace de asistare a deciziilor operative. Lucrarea introduce conceptul de model al decidentului experimentat (MDE), avînd ca scop asistarea sau automatizarea unor activităţi specifice, legate de instrucţia, testarea şi experimentarea modelului obiectului condus (MOC).
Articolul demarează cu trecerea în revistă a unor posibile abordări pentru rezolvarea problemelor complexe de luare a deciziei. În continuare, se prezintă un model ierarhizat al obiectivului condus, valabil atît pentru procesele de producţie continue (PPC), cît şi pentru procesele de producţie cu prelucrări discrete (PPPD). Se examinează unele tendinţe şi rezultate în construirea de sisteme suport pentru decizie (semi) expert (SSD-E) împreună cu un eşantion de reguli de producţie al MDE, inclus în prototipul de SSD-E denumit X-DISPECER. Un exemplu legat de coordonarea proceselor dintr-o fabrică de celuloză şi hîrtie ilustrează abordarea propusă.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Florin Gh. Filip, Evoluții noi în analiza de sistem pentru realizarea sistemelor suport pentru decizii, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 1(1), pp. 9-21, 1991.