Evaluarea logică a cererilor în sistemele relaționale

mat. Mircea Râureanu

Institutul de Cercetări în Informatică

Rezumat: Lucrarea prezintă arhitectura și funcţiile unui sistem deductiv de evaluare a cererilor relaţionale. În prima secţiune, sînt propuse soluţii de surmontare a incompletitudinii algebrei relaţionale în raport cu cererile recursive. Soluţia teoretică a acestei probleme constă în introducerea conceptului de Bază de Date Logică (Deductivă). În continuare, sînt definite noţiunile de finitudine a răspunsului la o cerere, calculabilitatea efectivă a unei cereri, etc. De asemenea, sînt specificate caracteristicile esenţiale ale strategiilor de evaluare în contextul Bazelor de Date Deductive. În partea a doua, este prezentat sistemul PYTHIA, care este o încercare de cuplare slabă a unui mecanism referenţial cu DMSB ORACLE. Limbajul obiect al sistemului este DATALOG. Sistemul este compus din trei subsisteme pentru construirea bazei de cunoștințe, achiziția de metode de evaluare şi evaluarea cererilor. Baza de cunoștințe este structurată în clustere reprezentate printr-o structură specială de graf numită graf de prelucrare. Pentru evaluare se aplică o strategie ascendentă: evaluare semi-naivă.

Cuvinte cheie: clauze Horn, algebra relaţională, baze de date deductive, cereri recursive, programare logică, evaluare seminaivă.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Mircea Râureanu, Evaluarea logică a cererilor în sistemele relaționale, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 2(2), pp. 7-14, 1992.