Teleworking – A Precondition of the Global Economy

Eng. Delia Chiricescu
Eng. Florin Gheorghe Filip, PhD,
corresponding member of the Romanian Academy
National Institute for Research and Development in Informatics, ICI Bucharest

Introduction: Istoria umană este traversată de schimbări de civilizaţii, care au uneori alura unui seism de amplitudine marc, similar cu multe procese petrecute in trecut. De exemplu, trecerea de la nomadismul caracterizat de vânătoare şi cules, la sedentaritatea artizanală şi agricolă prezintă numeroase similitudini cu ceea ce se întâmplă astăzi. Alte episoade, evenimente și procese istorice care ne revin acum în memorie sunt apusul imperiului roman, apariţia creştinismului, şocul civilizaţiei iberice şi amerindiene după Cristofor Columb, aventura industrială. Telelucrul pare să coincidă ca manifestare cu o veritabilă “schimbare de stare” din societatea noastră.

Telelucrul este un produs al darului omniprezenţei care ne conferă rapiditate, securitate, un cost scăzut al transporturilor fizice şi transferul informaţiilor sub formă de hipermedia. Acest dar similar cu o teleportare din creaţiile ştiințifico-fantastice, însă având sens invers, amestecă imagini ale unei lumi dominate de abundență şi superfluu cu cele ale unei lumi a sărăciei. Aceste lumi se ignorau în trecut, și coexistența lor nu era remarcată. […]

View full text

CITE THIS PAPER AS:
Delia Chiricescu, Florin Gheorghe Filip, Teleworking – A Precondition of the Global Economy, Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control, ISSN 1220-1758, vol. 9(3), pp. 5-18, 1999.