Reinventing Government in the Information Age. International practice in IT-enabled public sector reform

Edited by Richard Heeks
ROUTLEDGE, Taylor & Francis Group,
London and New York, 1999
ISBN 0-415-19037-1

În 1992, a fost publicată cartea scrisă de David Osborne şi Ted Gaebler, “Reinventarea guvernării“. Cartea furnizează o nouă terminologie referitoare la schimbările ce pot apare în sectorul public şi la rezultatele acestor schimbări. În același timp, se ştie că reinventarea are un conţinut istoric: actualele schimbări fac parte dintr-o agendă de reforme ce a fost începută la sfârşitul anilor ’70.

“Reinventarea guvernării” este, de fapt, un mod diferit de prezentare a acestei reforme. Sarcinile şi componentele acestei reforme sunt, în mare parle, asemănătoare cu cele din ultimele trei decenii. Obiectivul acestei cărţi este să arate nu atât ce face reforma, ci mai ales cum se face reforma. Deşi se adresează, în general, schimbărilor din sectorul public, există şi anumite idei noi ce sunt prezentate în această carte:

  • Se concentrează asupra erei informaţionale. Există o prăpastie semnificativă şi surprinzătoare în analizele autorilor acestei cărți: nu fac nici o referire la tehnologia informațională (TI), în ciuda faptului că aceste guverne cheltuiesc miliarde de dolari în fiecare an, în aceasta direcţie, şi a faptului că tehnologia informaţională (TI) stă la baza multor iniţiative de reforme, din sectorul public. În această carte, este prezentă şi ideea omisă în analiza celor doi autori. Chiar dacă nu există o abordare în profunzime a acestei idei, se aruncă totuşi o privire de ansamblu asupra ideilor de tehnologie informaţională (TI) şi de sisteme informaţionale (SI), a căror importanţă a crescut semnificativ în această “eră informaţională”. Reinventarea guvernării în această eră înseamnă, de fapt, a pune mai mult accent pe informaţie și pe folosirea acestei tehnologii informaţionale.
[…]

eng. Romeo Ilie
National Institute for Research and Development in Informatics – ICI Bucharest

View full review

CITE THIS REVIEW AS:
Romeo Ilie, Review of Reinventing Government in the Information Age. International practice in IT-enabled public sector reform, edited by Richard Heeks (ROUTLEDGE, Taylor & Francis Group, London and New York, 1999, ISBN 0-415-19037-1), Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control, ISSN 1220-1758, vol. 9(4), pp. 74-76, 1999.