Demitizarea interfeţelor în Programarea Orientată Obiect

Dragoş NICOLAU
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică ICI − București
dragos.nicolau@ici.ro

Rezumat: Lucrarea de faţă are drept scop prezentarea unui ansamblu de consideraţii gîndite (destinate) să clarifice noţiunea de “interfaţă” – un instrument remarcabil în dezvoltarea software, care, însă, riscă să rămînă, în mod oneros şi nedrept, un concept greu inteligibil în cadrul Programării Orientate Obiect. Literatura științifică modernă oferă un număr substanțial de materiale scrise (greoaie și pur descriptive, dedicate exclusiv listării banale a unui inventar de elemente anatomice și de sarcini funcționale ale interfețelor), din care însă doar un procent neglijabil, pînă în prezent, se încumetă să indice corect (deși haotic, incomplet și inconsecvent) modul real în care sînt utile interfețele. Contribuția prezentului material este aceea de a identifica și de a face cunoscute cele mai răspândite concepții greșite despre interfețe; aceea de a oferi descrieri precise și clare pentru noțiunile cheie și pentru mecanismele fundamentale care stau la baza principiului de lucru al interfețelor; cea mai importantă, aceea de a oferi cititorilor (dezvoltatorilor) motivația deplină necesară utilizării interfețelor în strategiile de dezvoltare a codului.

Nu în ultimul rând, chiar dacă acest material se adresează în principal dezvoltatorilor de software, sperăm să oferim un instrument de cunoaştere binevenit pentru oricine este interesat să înţeleagă acest personaj „capricios și greu de pătruns” din saga Programării Orientate Obiect.

Cuvinte cheie: interfaţă, concepţii greşite, avantaje ale utilizării, dezavantaje ale neglijării, POO.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Dragoş NICOLAU, Demitizarea interfeţelor în Programarea Orientată Obiect, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 30(4), pp. 73-84, 2020. https://doi.org/10.33436/v30i4y202006