Contribuție la sistemul de securitate națională, prin crearea unui portal open source integrat cu acces la tehnologii de geo-informare și telemedicină pentru managementul sănătății publice (pandemia COVID 19)

Vasile Florin POPESCU1, Florentina DRAGOMIR1, Roxana PETRE2, George BUCĂȚA3
1 Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București, Facultatea de Securitate și Apărare
Popescu.VFlorin@unap.ro, Dragomir.Loredana@unap.ro
2 Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială “Gen. Dr. Aviator Victor Anastasiu”
roxa.petre@gmail.com
3 Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu, România
george.bucata@yahoo.ro

Rezumat: În pofida încercărilor repetate de reformare a sistemului de sănătate din România, ca parte importantă a sistemului de securitate națională, după 30 de ani de reforme, cu excepția marilor centre universitare, sistemul de sănătate din România nu are suficienți medici de familie sau specialiști, nu are servicii și unități medicale de proximitate, nu are programe de informare, avertizare timpurie și prevenire la nivelul de autorităților din domeniu. Ca soluție fiabilă la situația reală a sistemului de sănătate din România, această lucrare vine cu o soluție tehnică și medicală în caz de pandemie, studiu de caz pentru pandemia COVID 19, care poate contribui substanțial la sistemul de securitate națională. Construirea unui portal open source integrat cu acces la tehnologii de geospațiale și telemedicină pentru managementul sănătății publice este menit să acționeze ca un sistem de avertizare timpurie prin comunicarea și schimbul de date cu precizie, eficiență, securitate și consecvență cu diferite sisteme de calculatoare, aplicații software și rețele, asigurând procesele operaționale de lucru ale instituțiilor implicate (Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Direcțiile de Sănătate Publică, Spitale, Epidemiologi, medici de familie, medici specialiști, farmacii și nu în ultimul rând pacienți), păstrând în același timp confidențialitatea datelor.

Cuvinte cheie: securitate, open source, avertizare timpurie, sănătate publică, telemedicină.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Vasile Florin POPESCU, Florentina DRAGOMIR, Roxana PETRE, George BUCĂȚA, Contribuție la sistemul de securitate națională, prin crearea unui portal open source integrat cu acces la tehnologii de geo-informare și telemedicină pentru managementul sănătății publice (pandemia COVID 19), Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 31(4), pp. 21-32, 2021. https://doi.org/10.33436/v31i4y202102