Considerații teoretice privind stabilirea reputației unui domeniu Internet

Mihail DUMITRACHE1,2,3, Ionuț-Eugen SANDU1, Adriana-Meda UDROIU1, Cristian-Alexandru GHEORGHIȚĂ1,4
1 Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București
2 Facultatea de Litere, Universitatea din București
3 Academia Oamenilor de Știință din România, București
4 Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București

mihail.dumitrache@ici.ro, ionut.sandu@ici.ro, meda.udroiu@ici.ro, alexandru.gheorghita@ici.ro

Rezumat: Lucrarea prezintă un demers științific privind tehnologiile și metodologiile existente pentru stabilirea reputației unui domeniu Internet, precum și câteva considerații legate de introducerea tehnicilor de inteligență artificială pentru monitorizarea dinamică a domeniilor. Lucrarea este parte a unui proiect de cercetare a cărui scop este de a asigura gradul de încredere acordat domeniilor împotriva activităților malițioase din spațiul Internet prin monitorizarea automată a acestora și oferirea unor soluții de păstrare a siguranței datelor. Numărul extrem de ridicat de domenii nou înregistrate, proliferarea domeniilor rău intenționate care reprezintă vectori de atac pentru serverele Domanin Name System (DNS) se constituie în cauzele principale care impun găsirea unei soluții automatizate pentru stabilirea nivelului de reputație a unui domeniu. Prin stabilirea nivelului de reputație a domeniului/domeniilor deținute, viitorii utilizatori ai acestora (autorități, instituții ale statului, companii private, persoane fizice etc.) vor avea o imagine corectă a gradului de încredere a domeniului utilizat, creându-se, astfel, un spațiu Internet mai sigur. Alături de tehnicile clasice de stabilire a domeniilor infestate (listele de tip blacklist) folosite în prezent de către administratorii DNS, instrumentele de detecție automată prezentate în lucrare au avantajul detecției rapide și actualizării automate a posibilelor domenii compromise.

Cuvinte cheie: reputație DNS, malware, inteligență artificială, machine learning, domenii Internet, securitate cibernetică, date pasive.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Mihail DUMITRACHE, Ionuț-Eugen SANDU, Adriana-Meda UDROIU, Cristian-Alexandru GHEORGHIȚĂ, Considerații teoretice privind stabilirea reputației unui domeniu Internet, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 33(1), pp. 81-92, 2023. https://doi.org/10.33436/v33i1y202307