Conducerea inteligentă a proceselor de tratare a apei reziduale

Aurelia-Florinela Cosmescu
Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare în Informatică, ICI București
(reli@std.ici.ro)

Rezumat: Procesul de tratare cu nămol activat este cel mai cunoscut proces de tratare a apei reziduale și constituie o provocare pentru sistemele de conducere a proceselor deoarece este neliniar, variază în timp, are o dinamică destul de complicată, este multivariabil, puternic cuplat și afectat de perturbații mari. Conducerea unui astfel de proces este dificil sau chiar imposibil de realizat folosind metodele convenționale și, de aceea, soluția constă în folosirea tehnicilor inteligente de conducere. Acest articol se ocupă de conducerea fuzzy multivariabilă a procesului de tratare cu nămol activat. Simulările au fost făcute folosind MATLAB 6.5/Simulink și Fuzzy Logic Toolbox.

Cuvinte cheie: tratarea apei reziduale, procesul de tratare cu nămol activat, conducere multivariabilă, regulator fuzzy.

Vizualizează articolul complet

COORDONATELE PENTRU CITAREA ACESTUI ARTICOL SUNT URMĂTOARELE:
Aurelia-Florinela Cosmescu, Conducerea inteligentă a proceselor de tratare a apei reziduale, Revista Română de Informatică şi Automatică (Romanian Journal of Information Technology and Automatic Control), ISSN 1220-1758, vol. 14(1), pp. 20-27, 2004.