BIBLIOTECILE VIRTUALE – EXTENDED
INTEGRAREA PLATFORMELOR DE STREAMING AUDIO ÎN ARHITECTURA BIBLIOTECILOR VIRTUALE
Paul NICULESCU-MIZIL Gheorghe
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti
Rezumat: Această lucrare analizează implementarea unei platforme de streaming de conținut audio în arhitectura unei Biblioteci Naționale Virtuale. Prin intermediul modelelor de Cloud Computing și System of Systems, această afiliere a disciplinelor indică oportunitatea de a crește conştientizarea publică prin tehnologii moderne și accesibile.
Cuvinte cheie: National Virtual Library, Streaming platforms, Cloud Computing, System of Systems, Culture.
Biblioteca virtuală
Biblioteca virtuală este o bibliotecă specială cu o colecţie concentrată de obiecte digitale, care pot include text, materiale vizuale, materiale audio, materiale video, stocate în format media electronic şi gestionate prin modul BIG DATA management. Bibliotecile digitale pot varia foarte mult în dimensiune şi domeniul de aplicare.
Acestea sunt menţinute de către indivizi sau organizaţii, pot fi afiliate cu clădiri fizic stabilite sau cu instituţii academice. Bibliotecile virtuale sunt expuse la considerabile avantaje dar si dezavantaje:
- se salvează şi/sau reduce spaţiul fizic ocupat de cărţi în bibliotecă;
- de multe ori este apreciată capacitatea sporită de căutare în formatul digital;
- materialele bibliotecii sunt disponibile la ecranul utilizatorului, indiferent de locul în care utilizatorul se află fizic;
- oferă utilizatorului capacitatea de a descărca şi manipula text;
- permite accesul simultan;
- elimină problema lisei unei cărţi de pe raft;
- este mai puţin laborioasă.
Conţinutul electronic poate fi stocat local, sau accesat de la distanţă prin intermediul Internetului şi Cloud Computing.
Electrecord
din 1932 în România
Electrecord este o casă de discuri românească, înfiinţată în anul 1932, fiind operabilă în vremurile vechii Românii, înainte de 1990. Electrecord a oferit de-a lungul deceniilor multe şi diferite capodopere ale artei româneşti în muzică şi literatură. Aceasta casă de discuri a supravieţuit până azi, chiar daca nu mai este foarte populară, oferind încă colecţii de discuri anuale. (6)
Electrecord poate fi retrezit la viaţă prin oferirea liberă a conţinutului audio deţinut sub forma de streaming, pe platforma unei Biblioteci Naţionale Virtuale.
Electrecord deţine un număr impresionant de înregistrări de poveşti vechi româneşti. Acestea, făcând parte din patrimoniul literaturii române şi internaţionale au posibilitatea de a fi urcate pe platforma de streaming Soundcloud/Mixcloud. Această implementare poate deveni un proiect interesant şi benefic accesului liber la cultură a populaţiei României şi a copiilor acesteia. Contul special Soundcloud va fi setat doar pentru streaming, nu şi pentru download, conţinutul audio fiind unul protejat, de calitate superioară şi furnizat direct de către Electrecord.
BIBLIOGRAFIE
- Digital Library: Wikipedia. Retrieved February 29, 2008, http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_library
- GRANTHAM, C.: Virtual library: e-ssential. ACCESS. 21 (3), 2007, pp. 5-8.
- GUNN, H.: Virtual Libraries Supporting Student Learning. Retrieved March 1, 2008 from http://www.accesswave.ca/~hgunn/special/papers/virlib/print.html
- *** Soundcloud official customer page: http://www.soundcloud.com
- *** Mixcloud official members sub-site: http://www.mixcloud.com
- *** Electrecord Romania: http://www.electrecord.ro/
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.