Art. 12 – Vol. 25 – Nr. 1 – 2015

ANALIZĂ CLIENT DROPBOX

Alexandru C. GHEORGHIȚĂ
alex.gheorghita@rotld.ro

Ionuţ SANDU
ionut@rotld.ro

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti

Rezumat: Dropbox este un serviciu de stocare a datelor în Cloud care asigură aplicaţii pentru diferite platforme pentru a permite utilizatorului sincronizarea fişierelor între mai multe terminale. Prezentul articol analizează diferitele metodologii utilizate de către Dropbox pentru a administra datele utilizatorului cât şi pentru a prezenta măsurători efectuate în timpul diferitelor operaţii desfăşurate de către clientul Dropbox.

Cuvinte cheie: Dropbox, teste viteză încărcare/descărcare fişiere.

Introducere

Odată cu creşterea numerelor de device-uri ce produc din ce în ce mai multe date, stocarea poate deveni o problemă pentru utilizatorul de rând. Există multe produse pe piaţă de genul, Hard Disk Extern, Stick-uri de memorie USB si NAS-uri (echipament de stocare a datelor în reţea) care pot îndeplini această funcţie, însă utilizatorul se confruntă cu următoarele probleme: persistenţa datelor şi securitatea acestora.

Echipamentele menţionate mai sus nu garantează persistenţa datelor deoarece pot fi foarte uşor deteriorate sau, în cazul în care sunt accesate de la distanţă prin internet, pot fi susceptibile la a fi compromise, punând astfel în pericol intimitatea utilizatorului.

Vizualizează articolul complet

Pentru a evita aceste probleme, multe companii şi utilizatori au recurs la servicii pentru stocare în Cloud. Aceste servicii promit să asigure persistenţa datelor şi totodată securitatea şi confidenţialitatea, pentru o taxă lunară sau chiar gratis până la o limită specificată de către furnizorul de servicii.

Unul dintre aceste servicii se numeşte Dropbox, care oferă o interfaţă de utilizare web prietenoasă prin care se încărca fişiere şi se administrează. În afară de interfaţa web, Dropbox pune la dispoziţia clienţilor, aplicaţii pentru diferite platforme – Windows, Mac, iOS, Android şi un API (Application Programming Interface) în vederea implementării clienţilor acestora direct în cod.

Concluzii

Dropbox este un serviciu de stocare în cloud competitiv, punând la dispoziţie utilizatorilor o aplicaţie ce poate fi instalată pe diferite platforme pentru sincronizarea fişierelor. Deasemnea, pentru dezvoltatori, Dropbox pune la dispoziţie o librărie însoţită de API-uri pentru integrarea Dropbox-ului în orice aplicaţie dezvoltată.

Dropbox este conform politicii Safe Harbour [3], aderă legilor SUA şi UE cu privire la confidenţialitatea şi nedivulgarea datelor făcându-l un serviciu de încredere şi sigur.

BIBLIOGRAFIE

  1. http://www.dropbox.com/developers
  2. http://www.obdev.at/products/littlesnitch/index.html
  3. http://www.export.gov/safeharbor/

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.