Art. 04 – Vol. 24 – Nr. 3 – 2014

SOUNDCLOUD – INOVAŢIE PRIN COMUNICARE.
O ARHITECTURĂ DE SISTEM, PENTRU UN NOU MODEL DE AFACERI

Paul Niculescu-Mizil Gheorghe
paul.gheorghe@ici.ro

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, ICI București

Rezumat: Lucrarea elaborează modelul de afaceri şi arhitectural al platformei Soundcloud, o reţea de socializare pentru muzicieni. Datorită dezvoltării avansate a internetului, Soundcloud este creat să inoveze, uşureze şi să îmbunătăţească modul de interacţiune al muzicienilor la nivel global. Lucrarea introduce cititorul în aspectul tehnic, ca şi interfaţa utilizatorului cu platforma, mesageria directă, grupurile, sistemul statistic, drepturile de autor, web 2.0, widgets, implementarea cu tehnologia mobilă, aspecte de marketing şi financiare ale companiei. Cititorul este capabil să vadă în mod concret cum internet-ul a reuşit să schimbe radical industria muzicală şi totodată va putea urmări rezultatele analizei dintre două rețele de socializare similar/diferite pentru muzicieni, Soundcloud vs. Mixcloud.

Cuvinte cheie: Soundcloud, Social Media, Industria muzicală, Cloud Computing.

Introducere

Soundcloud – o platformă / reţea de socializare online, special dezvoltată pentru muzicieni, unde creatoarele şi creatorii de muzică o pot distribui oricând, oriunde şi către oricine. Apariţia acestei platforme în Germania în anul 2007, a avut un impact masiv şi o creştere formidabilă până în prezent, ajungând în scurtă perioadă la peste 130 milioane de utilizatori activi[1].

Datorită modului inovativ de folosire, Soundcloud se bucură lunar de 1,5 milioane de noi membrii, care au reuşit să o transforme în cea mai populară şi folosită platformă pentru cei care se află pe baricadele muzicii[2].

Aceasta a reuşit să dezvolte prin ajutorul comunicării instante între muzicieni, o adevărată maşinărie de afaceri, producând cifre de afaceri de sute de milioane de dolari americani anual

[1] https://www.youtube.com/watch?v=woaEGzjQeSY

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/SoundCloud

Concluzii

Experienţa personală şi profesională pe platforma Soundcloud este una excepţională şi o recomand tuturor muzicienilor, inginerilor de sunet sau iubitorilor de muzică. În timp ce Soundcloud doreşte a fi un instrument pentru muzicieni, aceasta platforma este de asemenea o modalitate foarte eficace pentru iubitorii de muzică care doresc să descopere melodii pe care nu le găsesc pe canalele de distribuţie clasice.

Datorită comunităţii foarte active şi participării grupurilor, sunt recunoscător că am putut întâlni mulţi artişti din România, precum şi oameni din întreaga lume, pasionaţi de muzică.

Soundcloud este un exemplu perfect al unei idei reuşite de start-up în afaceri: doi muzicieni au dorit o platformă pentru un uşor schimb de muzică cu colegii acestora în scopul de a obţine feedback la propriile proiecte. Cea mai simplă formulă au găsit-o în a o crea ei înşişi cu scopul de a-şi rezolva propria problemă.

Ideea este foarte evidentă, dar cineva trebuia să o recunoască. Fondatorii îşi cunosc publicul, deoarece aceştia fac parte din el. ei au luat decizia de a se muta în Berlin, unde au găsit o infrastructură bună pentru crearea de reţele şi lansarea produsului lor.

Vizualizează articolul complet

Cu ajutorul modelului freemium, compania generează bani, uşurând şi inovând posibilitatea de a încorpora fişiere Soundcloud pe alte platforme ceea ce a fost un factor important pentru succesul şi imaginea companiei.

Soundcloud a găsit investitori importanţi, astfel încât de la pornirea oficială a platformei aceasta s-a putut extinde la nivel internaţional şi a câştigat mai mulți utilizatori. Soundcloud este pe cea mai bună cale de a obţine titlul onorific de „YouTube al muzicii”.

BIBLIOGRAFIE

Sursă video:https://www.youtube.com/watch?v=l8dHRrvYz30

Sursă pagini de web/blog/forum:
www.soundcloud.com
www.mixcloud.com
www.facebook.com
http://en.wikipedia.org/wiki/SoundCloud
http://www.forbes.com/sites/natalierobehmed/2012/08/10/how-soundcloud-is-avoiding-becoming-the-next-myspace/2/
http://www.djbroadcast.net/features/featureitem_id=90/The_Rise_of_Soundcloud.html
http://doandroidsdance.com/features/soundcloud-data-mining/
http://paulmastersatelier.wordpress.com/

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.