AMENINŢĂRI CIBERNETICE GLOBALE ŞI NAŢIONALE
Adrian-Victor Vevera
victor.vevera@gmail.com
Administraţia Prezidenţială
Rezumat: Această lucrare îşi propune să sintetizeze principalele riscuri, vulnerabilităţi şi ameninţări la adresa securităţii naţionale şi internaţionale pe care le prezintă armele cibernetice. În prezent, analiştii militari şi de intelligence consideră spaţiul cibernetic drept al cincilea domeniu ca importanţă în care se poate desfăşura un război. Dacă cea de-a doua jumătate a secolului XX aducea în prim-plan ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare, prima jumătate a secolului XXI este dominată de preocuparea pentru prevenirea şi combaterea ameninţărilor cibernetice. Spre deosebire de ameninţarea nucleară, atacul cibernetic nu poate fi descurajat întotdeauna printr-un contra-atac deoarece pur si simplu este dificil să se identifice actorul statal sau non-statal care l-a provocat. Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi internaţionale au atras atenţia opiniei publice relativ recent. Atacurile cibernetice executate, cel mai probabil, de Federaţia Rusă asupra Estoniei în 2007 şi Georgiei în 2008 au determinat o reevaluare a doctrinelor militare ale statelor membre NATO, securitatea cibernetică ocupând o atenţie sporită. Stat membru NATO şi UE, România nu a fost ocolită de atacuri cibernetice. Dimpotrivă, cel mai mare atac cibernetic asupra ţării noastre – Octombrie Roşu – a fost înregistrat în 2013. Prin adoptarea Strategiei de Securitate Cibernetică a României şi constituirea unor centre operative pentru prevenirea şi contracararea incidentelor din cadrul infrastructurilor cibernetice, ţara noastră este apreciată de partenerii strategici ca fiind un actor important în lupta împotriva războiului cibernetic.
Cuvinte cheie: securitate naţională, securitate globală, spaţiu cibernetic, ameninţări cibernetice.
Introducere
Nu demult, James Comey şi alţi directori ai comunităţii de informaţii americane li s-au alăturat lui James Clapper pentru a prezenta în faţa Congresului American evaluarea anuală a ameninţărilor actuale la adresa securităţii naţionale a SUA.
Lista ameninţărilor mondiale prezentată de către Directorul Comunităţii de Informaţii a SUA include următoarele: cyber, contra-spionajul, terorismul, armele de distrugere în masă şi proliferarea acestora, crima organizată transnaţională, tendinţele economice, resursele naturale, hrana, apa, energia, evenimentele meteo extreme, zona Arcticii, riscuri la adresa sănătăţii şi atrocităţile în masă.
Concluzii
Aceasta penetrare fără precedent a tehnologiei are, de asemenea, partea sa de provocări. Există o luptă continuă pentru a atenua provocările legate de ameninţările la adresa securităţii datelor cibernetice. Nu există soluţii simple sau clare la aceste provocări. Persoanele fizice, întreprinderile, societatea şi guvernul trebuie să lucreze împreună pentru a avea o viziune comună asupra adevăratului potenţial al revoluţiei digitale.
Pentru a încheia, aş spune că infrastructura de software este aici pentru a rămâne. Aceasta ne aduce noi oportunităţi de creştere şi inovare. Pentru a beneficia de întregul potenţial al acestor tendinţe, trebuie să depăşim unele dintre provocările inerente.
BIBLIOGRAFIE
- Ameninţări cibernetice la adresa utilizatorilor din România. Raport realizat de Bitdefender în cadrul campaniei de conştientizare a riscurilor de securitate cibernetică derulată în România de către CERT-RO.
- Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Raport cu privire la alertele de securitate cibernetică primite de CERT-RO în primele 6 luni ale anului 2013.
- ENISA Threat Landscape 2013, ediţie online.
- Revista NATO – Noi ameninţări dimensiunea cibernetică, ediţie online.
- Strategia de securitate cibernetică a României, 2013.
- internetworldstats.com
- descopera.ro/capcanele-internetului/9627768-traim-in-epoca-ciber-razboaielor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.