NOI TEHNOLOGII PENTRU ACCES ALTERNATIV ÎN BIBLIOTECA PUBLICĂ
Mihaela VOINICU
mihaelavoinicu@gmail.com
Biblioteca Judeţeană Argeş
Rezumat: Dispozitivele mobile sunt omniprezente în societatea actuală. Bibliotecile publice pot folosi această oportunitate tehnică în scopul diversificării serviciilor şi a atragerii de noi utilizatori.
Articolul prezintă o scurtă descriere a web-ului pentru dispozitive mobile şi a avantajelor lui. Se prezintă comparativ aplicaţiile de tip nativ şi cele de tip web.
Este prezentată experienţa inovativă a Bibliotecii Judeţene Argeş care a dezvoltat două astfel de aplicaţii.
Cuvinte cheie: web mobil, biblioteci, dispozitive mobile, smartphones, tablete.
Introducere: Pentru biblioteci, rolul şi suportul tehnologiei în dezvoltarea lor strategică este unul evident şi de necontestat. De la procesul de automatizare a funcţiilor bibliotecii, la prezenţa on-line a bibliotecii, s-a încercat, permanent, o îmbunătăţire, regândire şi reinventare a serviciilor tradiţionale ale bibliotecii.
Analizând situaţia doar din perspectiva TIC, între factorii care determină, în prezent, diversificarea şi apariţia de noi servicii în biblioteci se remarcă: tehnologia wireless şi
dispozitivele mobile.
Este interesantă previziunea făcută de Morgan Stanley Research [1] referitoare la modul de accesare a internetului, respectiv de pe unităţi de tip desktop sau de pe unităţi de tip mobil. În Figura nr.1 se observă faptul că accesarea internetului de pe dispozitive mobile, în principal telefoane, este într-o continuă creştere, estimându-se ca în anul 2014, accesul de pe dispozitive mobile să îl depăşească pe cel de pe calculatoare de tip desktop.
În acelaşi timp populaţia care utilizează sau va utiliza telefoane inteligente şi tablete PC va creşte [2].
Dispozitivele mobile cu acces la internet permit utilizatorilor să-şi gestioneze viaţa profesională şi personală la distanţă faţă de calculatoarele desktop. O încercare de clasificare a acestor tipuri de dispozitive este dificilă, datorită, mai ales, modului foarte rapid în care acestea apar, încearcă să se impună pe piaţă şi apoi dispar din atenţia publicului, locul lor fiind luat de alte modele, cu variante îmbunătăţite de software şi hardware.
La ora actuală, oferta viabilă de dispozitive mobile se concentrează în jurul smartphone-urilor şi a tabletelor, bazate în principal pe cele două mari sisteme de operare – Android şi iOS.
- smartphone-urile sau ”telefoanele inteligente” sunt acele telefoane mobile care au similitudini cu PC-urile – procesor, ram, spaţiu de stocare -, dar au de asemenea şi funcţii care până nu cu multă vreme în urmă erau dedicate, de exemplu cameră foto/video, GPS, player audio/video. Smartphone-urile rulează diverse sisteme de operare, cele mai importante fiind: Android, iOS, WinMobile, Symbian, PalmOS, Bada – unele dintre ele fiind open source (Android), alte proprietare (iOS, WinMobile). Pe un smartphone se pot instala aplicaţii suplimentare disponibile pe aşa numitele magazine de aplicaţii (AppStore – iOS, Market – Android, MarketPlace – WinMobile), care îi lărgesc posibilităţile.
- clasă intermediară, nou apărută, sunt aşa numitele phablet, dispozitive mobile ce au atât funcţionalitatea unor smartphone-uri cât şi mărimea unei tablete. Ele se numesc Phablet (PHone- tABLET). Caracteristic acestei clase este preluarea funcţiilor de telefonie (funcţie primară a unui smartphone) şi integrarea ei într-o „minitabletă” cu o diagonală a ecranului de 4.5-6 inch.
tabletele – sunt aşa numitele dispozitive portabile ale căror ecrane senzitive, aşa-numitele touch-screen-uri, au o diagonală între 7-12 inchi, baterie integrată şi nu au tastatură. Şi acestea ca şi smartphone-urile sunt dotate cu procesoare speciale pentru dispozitive mobile. Tabletele îndeplinesc o funcţie dublă: cea de afişare a informaţiei şi cea de interfaţă de manipulare (de obicei prin intermediul unui stylus – creion electronic – unealtă de scris sub forma unei mini-baghete din material plastic sau metal având la vârf o bobiţă din plastic, folosită pentru interacţiunea cu ecranele tactile rezistive sau cu degetele). Sistemul de operare este preluat de la smartphone-uri sau derivat dintr-unul disponibil pe această piaţă, existând de asemenea şi sisteme dedicate pentru tablete (ex.: Android Honeycomb 3). Din punct de vedere al aspectului, tabletele sunt construite în jurul ecranului, sunt subţiri şi au minimul necesar de butoane. Utilitatea tabletelor se manifestă în jurul capacităţii de accesare a internetului, care se face aproape instantaneu, cu ieşire foarte rapidă din stand-by. De asemenea accesul la alte aplicaţii care folosesc conexiunea la internet, precum Facebook, mesagerie instantanee sau Skype este la fel de rapid.
Concluzii şi direcţii viitoare
Accesul la bibliotecă, de la distanţă, prin intermediul dispozitivelor mobile, este o alternativă care trebuie luată în calcul în momentul stabilirii strategiei de dezvoltare a unei biblioteci publice.
Dispozitivele mobile reprezintă o posibilitate modernă de a fi în contact permanent cu utilizatorii bibliotecii, de a atrage noi utilizatori, mai ales dintre cei caracterizaţi ca fiind foarte activi şi mobili.
Direcţiile viitoare de cercetare vor include monitorizarea frecvenţei de accesare şi a informaţiilor cel mai des vizualizate. De asemenea vor fi observate şi studiate noutăţile în domeniu şi tendinţele înregistrate în rândul bibliotecilor din întreaga lume.
BIBLIOGRAFIE
- http://www.morganstanley.com/institutional/techresearch/pdfs/Theme_6_Data_Growth.pdf
- *** Tablou de bord al pieţelor de consum, pentru o mai bună funcţionare a pieţelor în interesul consumatorilor/ Oficiul pentru Publicaţii Oficiale ale Uniunii Europene/ Luxemburg, 2010, ISBN 978-92-79-17192-5.
- IVAN, I.; MILODIN, D.; ZAMFIROIU, A: Studierea tipurilor de aplicaţii mobile şi a calităţii acestora. În: Revista Română de Informatică şi Automatică, vol. 21, nr. 1, 2011, pp.105-114.
- http://musingsaboutlibrarianship.blogspot.com/2010/04/comparison-of-40-mobile-library-sites.html
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.